Πώς επιλέγετε μια μπαταρία; How do you choose a battery

Για να επιλέξετε μια μπαταρία, ελέγξτε ότι αντέχει την απαιτούμενη ισχύ και ότι προσφέρει καλή διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Δύο απλά κριτήρια και δύο χαρακτηριστικά που συχνά παρερμηνεύονται. Παρακάτω ρίχνουμε φως στο τι σημαίνει στην πραγματικότητα η χωρητικότητα και το MDC στις μπαταρίες .


Βασικά χαρακτηριστικά

Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία, ή ακόμα και ολόκληρες βιβλιοθήκες, με μπαταρίες.

Μεταξύ της εξαιρετικά απλοποιημένης έκδοσης και της διδακτορικής διατριβής, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε

τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να θυμόμαστε και τι πραγματικά σημαίνουν, ειδικά δεδομένης της σημαντικής σύγχυσης που προκύπτει γύρω από αυτό το θέμα.

Δεν θα συζητήσουμε το μέγεθος της μπαταρίας εδώ. Εάν το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο σας υποτίθεται ότι λειτουργεί με 18650.

Τα δύο πρώτα ψηφία δείχνουν τη διάμετρο της μπαταρίας σε χιλιοστά, τα επόμενα δύο το μήκος της, επίσης σε χιλιοστά,

και το «0» στο τέλος υποδηλώνει ότι είναι στρογγυλό . Επομένως, ένα 18650 είναι μια κυλινδρική μπαταρία με διάμετρο 18 mm και μήκος 65 mm.

Ως εκ τούτου, θα αναφέρουμε τώρα λεπτομερώς τα δύο βασικά χαρακτηριστικά, τη χωρητικότητα και το μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης, γνωστά και ως CDM ή “amperage”.

Σε ένα άλλο άρθρο, συζητάμε πιο εξειδικευμένες προδιαγραφές , οι οποίες είναι χρήσιμες εάν θέλετε να βελτιστοποιήσετε την επιλογή σας, όπως η εσωτερική αντίσταση, η πτώση τάσης, η χημεία και η ονομαστική τάση.

χωρητικότητα μιας μπαταρίας σε mAh

Η χωρητικότητα, η οποία εκφράζεται σε milliamperes ανά ώρα (mAh), υποδεικνύει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αντιπροσωπεύει τον αριθμό των milliamperes που μπορεί να αποδώσει η μπαταρία σε μία ώρα .

Για παράδειγμα, μια μπαταρία 3000 mAh μπορεί να αποδώσει 3000 milliamperes για μία ώρα.

Επομένως, εάν χρησιμοποιηθεί στα 1500 milliamperes (mA), το μισό από αυτήν την ποσότητα, θα διαρκέσει για 2 ώρες (διπλό).

Η χωρητικότητα είναι επομένως μια αναλογία μεταξύ του ρεύματος που αντλείται από την μπαταρία και του χρόνου που θα διαρκέσει πριν αποφορτιστεί πλήρως.

Μια μπαταρία θα διαρκέσει για πολύ λιγότερο χρόνο αν ατμίζετε στα 100 W από ότι αν ατμίζετε στα 10 W.

Περιέχει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας αρχικά, αλλά, λογικά, όσο περισσότερο καταναλώνει κάθε ρουφηξιά, τόσο λιγότερες εισπνοές θα λαμβάνετε πριν να φορτίσει ξανά.

Με αυτόν τον τρόπο, η χωρητικότητα χρησιμεύει ως σημείο σύγκρισης μεταξύ δύο διαφορετικών μπαταριών και όχι ως απόλυτη ένδειξη που παρέχει ακριβή εκτίμηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση.

Για να μετρήσετε τη χωρητικότητα μιας μπαταρίας, φορτίστε την πλήρως (4,2 V) και αποφορτίστε την σε έναν πάγκο δοκιμών με χαμηλό σταθερό ρεύμα, για να μειώσετε την τάση ως αποτέλεσμα g , έως ότου η τάση πέσει στα 2,8 V.

Μετρήστε το χρόνο που απαιτείται για η μπαταρία να αποφορτιστεί και εφαρμόστε έναν απλό κανόνα των 3 για να προσδιορίσετε πόσα χιλιοστά αμπέρ εξόδου ανά ώρα.

Για παράδειγμα, αν διήρκεσε 30 ώρες στα 100 mAh, έχει χωρητικότητα 3000 mAh (30 x 100).

Τα τεχνικά δελτία δεδομένων των κατασκευαστών προσδιορίζουν συχνά δύο τιμές: την ελάχιστη ή εγγυημένη χωρητικότητα και την τυπική ή ονομαστική χωρητικότητα.

Η πρώτη τιμή είναι μια ελάχιστη τιμή, η δεύτερη ένας μέσος όρος που μετράται στην παραγωγή, ελαφρώς πάνω από την ελάχιστη τιμή και γενικά επιλέγεται ως η εμπορική αξία.

Μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης (MDC)

Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Το μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης, ή MDC, υποδεικνύει το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να εξέλθει από την μπαταρία.

Γιατί είναι αυτό το κλειδί; Επειδή τα κιβώτια διεκδικούν όλο και πιο υψηλές διαθέσιμες ισχύς,

επειδή το άτμισμα τείνει προς την αύξηση των επιπέδων ισχύος και οι μπαταρίες πρέπει να μπορούν να χειρίζονται την παροχή τέτοιων επιπέδων ισχύος.

Συνεχές MDC

MDC μιας μπαταρίας

Επομένως, το MDC είναι το ρεύμα που δεν πρέπει να υπερβείτε με μια μπαταρία, και επομένως η μέγιστη ισχύς που μπορεί να αποδώσει.

Όταν το θέτεις έτσι, αφήνει περιθώρια για αμέτρητες ερμηνείες που θα συναντήσεις που και που, λίγο πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

Το MDC δεν αποτελεί όριο ασφαλείας από μόνο του, αλλά συχνά ερμηνεύεται ως τέτοιο.

Για να το μετρήσετε, αποφορτίστε συνεχώς την μπαταρία σε δεδομένο ρεύμα και μετρήστε τη θερμοκρασία λειτουργίας της.

Όσο υψηλότερο είναι το ρεύμα που αντλείται από την μπαταρία, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία λειτουργίας, λόγω της εσωτερικής της αντίστασης.

Το MDC είναι το ρεύμα που μπορεί να παρέχεται συνεχώς από την μπαταρία, χωρίς η θερμοκρασία της να ξεπερνά τους 80°C.

Γιατί 80°C; Γιατί αυτή είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορούν να αντέξουν οι μπαταρίες χωρίς να υποβαθμίζονται και να πέφτουν οι επιδόσεις τους.

Επομένως, το MDC δεν αποτελεί όριο ασφαλείας από μόνο του. Για αυτό, θα πρέπει να εκτελέσετε τη μέτρηση έως ότου η μπαταρία φτάσει σε υψηλότερη, κρίσιμη, θερμοκρασία περίπου 100°C.

Δεν είναι ανάγκη να τα ξεσπάσουμε όλα το ίδιο. Πρώτον, το όριο ασφαλείας είναι συχνά κοντά στο MDC, λίγα μόνο αμπέρ παραπάνω, και, δεύτερον, επειδή θα ήταν απερίσκεπτο να χρησιμοποιήσετε μια μπαταρία στο εκρηκτικό της όριο!

Το MDC δεν αποτελεί όριο ασφαλείας όταν μετριέται, αλλά είναι ένα όταν χρησιμοποιείται και η υπέρβασή του αυξάνει γρήγορα τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε μεγάλα προβλήματα.

Pulse, max MDC, και άλλες ανοησίες

2600 mAh

Η μοναδική τιμή που καθορίζεται στα φύλλα τεχνικών δεδομένων των κατασκευαστών για το MDC είναι η συνεχής μέτρηση που αναφέρεται παραπάνω.

Η μπαταρία δοκιμάζεται συνεχώς, δηλαδή με σταθερό ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εκφόρτισης.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν ατμίζεις συνέχεια! Παίρνετε μια ρουφηξιά, σταματάτε, παίρνετε άλλη μια κ.λπ.

Επομένως, η μπαταρία έχει το χρόνο να κρυώσει ανάμεσα στα διαλείμματα, προκαλώντας την ιδέα του παλμικού MDC.

Καθώς η μπαταρία έχει το χρόνο να κρυώσει μεταξύ των εισπνοών, η θερμοκρασία της δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα, καθιστώντας δυνατή τη χρήση της πάνω από το συνεχές MDC χωρίς να υπερβαίνει τους 80°C! Yippee!

Θεωρητικά, αυτό το σκεπτικό έχει νόημα. Στην πράξη, ας είμαστε ξεκάθαροι, το παλμικό MDC είναι μια μνημειώδης παρέκκλιση , ανόητη και ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπερδέψεις τα πράγματα.

Πρώτον, για να μπορούμε πραγματικά να αναφέρουμε το παλμικό MDC, ο ίδιος ο παλμός πρέπει να τυποποιηθεί:

ένας παλμός ποιας διάρκειας, με πόσα διαλείμματα μεταξύ των παλμών, σε ποια θερμοκρασία κ.λπ.

Όπως είναι, είναι σαν να μιλάμε για ταχύτητα σε thingamajig ανά ώρα, χωρίς να ορίζεται τι είναι ένα thingamajig.

Ως εκ τούτου, οι τιμές που διεκδικούνται είναι άχρηστες, καθώς δεν είναι γνωστό τι πραγματικά μετρούν, μπορεί να είναι… οτιδήποτε.

Πώς επιλέγετε μια μπαταρία

Δεύτερον, σε πολύ υψηλά ρεύματα, η μπαταρία υφίσταται εσωτερική ζημιά προτού η εξωτερική της θερμοκρασία υπερβεί τους 80°C.

Οι παλμοί δημιουργούν τοπικά καυτά σημεία στην μπαταρία, όπου θα καταστραφεί.

Η θερμοκρασία αυξάνεται τοπικά πολύ γρήγορα σε υψηλά ρεύματα, χωρίς ολόκληρη η μπαταρία να έχει τον χρόνο να φτάσει τους 80°C, αλλά η μπαταρία είναι καλά και πραγματικά κατεστραμμένη.

Τέλος, για όποιον μπορεί ακόμα να έχει αμφιβολίες, οι δοκιμές μπαταρίας για τον προσδιορισμό του MDC τους πραγματοποιούνται σε ανοιχτό χώρο, όπου ψύχονται κανονικά.

Σε ένα Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, περιορίζονται σε έναν πολύ συμπαγή χώρο με πολύ λίγο αερισμό.

Η θερμοκρασία αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα και η μπαταρία κρυώνει πιο αργά. Η αρχή είναι η ίδια με αυτή του φούρνου:

όταν η πόρτα είναι ανοιχτή, η θερμοκρασία είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι με την πόρτα κλειστή.

Το γεγονός ότι η μπαταρία δεν χρησιμοποιείται συνεχώς αντισταθμίζει αυτόν τον περιορισμό, αλλά το περιθώριο ελιγμών έχει ήδη εξαντληθεί όσον αφορά τη χρήση βάσει παλμών!

Μην ξεχνάτε!

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μπαταρία πέρα ​​από τις προδιαγραφές της, τόσο για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας όσο και για την ασφάλειά σας.

Να μεταφέρετε πάντα τις μπαταρίες με κατάλληλη προστασία.

Τα περισσότερα από τα σπάνια ατυχήματα που συμβαίνουν συνδέονται με τη μεταφορά μη προστατευμένων μπαταριών.

Χρησιμοποιείτε μόνο μπαταρίες που είναι σε άριστη κατάσταση, χωρίς γρατσουνιές ή χτυπήματα.

Μην πετάτε ποτέ μια μπαταρία, τοποθετήστε την σε ένα συγκεκριμένο δοχείο ανακύκλωσης.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
error: Content is protected !!
X