0
Ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο Το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα και θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του παραδοσιακού τσιγάρου, υποστηρίζει το τμήμα Public Health England (PHE) του Βρετανικού Υπουργείου, στην πρώτη του επίσημη αναγνώριση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία από το κάπνισμα.

Ο PΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με βάση τη μέχρι στιγμής καλύτερη «εκτίμηση» του θέματος, τo ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περίπου 95% λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό και ότι θα μπορούσε να διανεμηθεί σαν ένα πιστοποιημένο φάρμακο, όντας μια εναλλακτική λύση των προϊόντων κατά του καπνίσματος, όπως είναι τα έμπλαστρα.

Ακόμη, η παθητική εισπνοή από τη συσκευή είναι επίσης πολύ λιγότερο επιζήμια.

Τονίζοντας παράλληλα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συμβάλλουν στην μείωση της βλάβης, ο PHE πιστεύει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στη διακοπή του καπνίσματος.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όταν συγκρίνονται με το κάπνισμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι επιφέρουν μόνο ένα μέρος της ζημιάς», τόνισε ο καθηγητής Kevin Fenton του τμήματος Public Health England του βρετανικού Υπουργείου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Η Dame Sally Davies, διευθύντρια του Ιατρικού Τμήματος της Βρετανίας, δήλωσε: «Θέλω να δω αυτά τα προϊόντα να κυκλοφορούν στην αγορά ως συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Αυτό θα διαβεβαίωνε, τους καταναλωτές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

Κανένα ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει αδειοδοτηθεί, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες αντικατάστασης της νικοτίνης, όπως τσίχλες, παστίλιες και επιθέματα.

Πιλοτικά προγράμματα στο Leicester και το City του Λονδίνου επιτρέπουν σε ειδικούς για τη διακοπή του καπνίσματος, να προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Σε άλλες περιοχές, όμως, οι καπνιστές δε μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά τσιγάρα με συνταγή γιατρού.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο

Η υπουργός δημόσιας υγείας της Αγγλίας, Jane Ellison, υπενθύμισε στους καπνιστές ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν, για να αποφύγουν να πέσουν θύματα του υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνου της χώρας, είναι να το σταματήσουν εντελώς.

«Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες να σταματήσουν το κάπνισμα, εξακολουθούμε να θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τους κινδύνους της νικοτίνης.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε καταστήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράνομα σε άτομα κάτω των 18 ετών», πρόσθεσε η Υπουργός.

Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων ενηλίκων στη Βρετανία που αυτή τη στιγμή πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι νυν ή πρώην καπνιστές συμβατικών τσιγάρων.

Οι περισσότεροι μάλιστα χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να τους βοηθήσει να σταματήσουν μόνιμα το κάπνισμα ή να τους αποτρέψει από το επιστρέψουν σε αυτό.

Ένα ακόμη σημαντικό πόρισμα της έρευνας είναι πως δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν μια πύλη εισόδου στο κάπνισμα, καθώς λιγότερο από το 1% των ενηλίκων ή νεαρών ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, έγιναν τακτικοί καπνιστές!

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής που χρηματοδότησε το κράτος έρχονται σε αντίθεση με έκθεση που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2014 και η οποία ζητούσε αυστηρές ρυθμίσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μεταξύ των οποίων την απαγόρευση της χρήσης του σε εσωτερικούς χώρους και της πώλησής του σε ανηλίκους.

Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στην Αγγλία, όπου φαίνεται να υπάρχουν οκτώ εκατομμύρια καπνιστές.

Αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα είναι τώρα στο χαμηλότερο ποσοστό του από όταν και ξεκίνησε η καταγραφή, τη δεκαετία του 1940.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
error: Content is protected !!
X