0
Τι είναι τα ζελεδάκια κάνναβης HHC

Τι είναι τα ζελεδάκια κάνναβης HHC που απαγορεύτηκαν
Στο νόμο για τα ναρκωτικά υπάγεται η ουσία HHC, η οποία περιέχεται στα ζελεδάκια κάνναβης.

Τέλος στα ζελεδάκια κάνναβης βάζει η νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία πλέον απαγορεύει την ελεύθερη κυκλοφορία της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC), ουσίας που περιέχεται στα ζελεδάκια αυτά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση για την απαγόρευση αυτή συνηγόρησαν τα περιστατικά δηλητηριάσεων και λιποθυμιών νέων και ανηλίκων, μετά από κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τόσο η εξαϋδροκανναβινόλη όσο και τα παράγωγά της θα υπάγονται πλέον στο νόμο για τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σήμερα ότι έχει διατάξει τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας τους.

Μάλιστα, τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

Σημειώνουμε ότι μέχρι την απόφαση αυτή, πολλές ιστοσελίδες, καταστήματα λιανικής, ακόμα και περίπτερα πωλούν ελεύθερα ζελεδάκια με HCC ακόμα και σε ανηλίκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, η απόφαση συνεπάγεται:

Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ.

Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.

Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από αντίστοιχες αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η Γαλλία, , η Δανία, το Βέλγιο και η Σουηδία.

Τι είναι τα ζελεδάκια κάνναβης

Τα ζελεδάκια κάνναβης είναι ζελεδάκια τα οποία περιέχουν τη δραστική ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC).

Η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα κανναβινοειδές, παράγωγο της ουσίας CBD (γνωστή και ως «ιατρική κάνναβη) η οποία είναι νόμιμη στην Ελλάδα και πωλείται σε ειδικά

καταστήματα που απευθύνονται μόνο σε ενήλικες και χρησιμοποιούνται από τους χρήστες για την αντιμετώπιση του στρες, της αϋπνίας και του χρόνιου πόνου.

Ωστόσο, η HHC έχει παρόμοιες (αν και συνήθως αρκετά πιο ήπιες) επιδράσεις στο σώμα με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC, γνωστή και ως κάνναβη ή μαριχουάνα), η οποία είναι ήδη απαγορευμένη στην Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις σελίδες που πωλούν προϊόντα, η εξαϋδροκανναβινόλη έχει αποδεδειγμένη δράση, μεταξύ άλλων, στην τόνωση της διάθεσης, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και τη μείωση του πόνου.

Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ζαλάδα, ξηροστομία, άγχος και παράνοια, αυξημένη όρεξη, αϋπνία, κόκκινα, μάτια, ταχυκαρδία, σύγχυση, ναυτία και υπόταση, ενώ η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει και ψυχολογικό εθισμό.

Η HCC αυτή μπορεί να προσληφθεί με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι τα ζελεδάκια, αλλά αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στο εμπόριο και σε άλλες μορφές, με δημοφιλέστερη εκείνη του ατμίσματος (μέσω vape pens ή cartridges).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
error: Content is protected !!
X