0
Vaping vs smoking

Vaping vs smoking Κάθε συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το άτμισμα θα πρέπει να ξεκινά με μια σύγκριση με το κάπνισμα.

Τα vapes έχουν σχεδιαστεί για να είναι εναλλακτικές λύσεις μειωμένης βλάβης στα τσιγάρα και είναι σημαντικό να σταθμίζετε το άτμισμα έναντι του καπνίσματος,

επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ατμιστών είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Μια πρόσφατη εργασία από 15 πρώην προέδρους της Εταιρείας Έρευνας για τη Νικοτίνη και τον Καπνό κατέληξε στο συμπέρασμα

Vaping vs smoking

ότι οι μακροχρόνια καπνιστές παραπλανούνται σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους του ατμού και του καπνίσματος.

«Πιστεύουμε ότι τα πιθανά σωτήρια οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τους ενήλικες καπνιστές αξίζουν προσοχής ίση με τους κινδύνους για τους νέους», έγραψαν οι επιστήμονες.

«Εκατομμύρια μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας καπνιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ασθένειες και θάνατο στο εγγύς μέλλον. Η διακοπή μειώνει τον κίνδυνο».

«Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι το άτμισμα αυξάνει επί του παρόντος τη διακοπή του καπνίσματος», πρόσθεσαν,

«ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος εάν η κοινότητα της δημόσιας υγείας έδινε σοβαρή προσοχή στη δυνατότητα του ατμίσματος να βοηθήσει τους ενήλικες

καπνιστές, οι καπνιστές λάμβαναν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους του ατμίσματος και το κάπνισμα

και οι πολιτικές σχεδιάστηκαν έχοντας κατά νου τις πιθανές επιπτώσεις στους καπνιστές. Αυτό δεν συμβαίνει.”

Είναι κακό το άτμισμα για τους πνεύμονές σας;

Το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί γνωστή βλάβη στους πνεύμονες.

Η μακροχρόνια εισπνοή καμένου καπνού μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα και του οισοφάγου και σε μια ποικιλία

θανατηφόρων πνευμονικών καταστάσεων όπως το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ο καπνός του τσιγάρου επιτίθεται στους πνεύμονες με διάφορους τρόπους.

Περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες, περισσότερες από 70 από τις οποίες είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες.

Περιέχει επίσης σωματίδια —λεπτά κομμάτια καμένου καπνού, υπολείμματα καπνού και χαρτί— που κολλάνε βαθιά στους πνεύμονες, όπου θάβονται στον ιστό και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και ΧΑΠ.

Τι γίνεται όμως με το άτμισμα;

Το άτμισμα δεν παράγει γνωστές καρκινογόνες ουσίες σε ποσότητες αρκετά μεγάλες ώστε να θεωρούνται πραγματικοί κίνδυνοι και δεν περιέχει στερεά σωματίδια όπως ο καπνός.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα που είναι πιο επικίνδυνα στην καύση καπνού απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από το άτμισμα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καύση στο άτμισμα, δεν υπάρχει επίσης πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα – δύο από τους κύριους κινδύνους του καπνίσματος.

Το Vaping χρησιμοποιεί θερμότητα από ένα μεταλλικό πηνίο για να μετατρέψει το e-liquid σε εισπνεόμενο αεροζόλ.

Μοιάζει με καπνό, αλλά δεν είναι. Τούτου λεχθέντος, το άτμισμα δεν είναι χωρίς ορισμένους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των πνευμόνων.

Υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με τα συστατικά του e-liquid: προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και αρωματικές ύλες.

Δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα σε ανθρώπους σχετικά με τις επιπτώσεις της καθημερινής εισπνοής PG ή VG για πολλά χρόνια,

αν και μελέτες σε ζώα για την εισπνοή PG δεν έχουν σηκώσει κόκκινες σημαίες.

Το PG έχει βρεθεί ότι προκαλεί μικρό ερεθισμό των αεραγωγών, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι ανησυχητικό.

Είναι οι γεύσεις κακές για τους πνεύμονές σας;

Τα ηλεκτρονικά υγρά αρώματα είναι μια πιθανή πηγή κινδύνου που δεν έχει μελετηθεί καλά.

Τα περισσότερα αρώματα είναι ένα μείγμα πολλών χημικών ενώσεων και είναι πιθανό κάποια να είναι χειρότερα για την υγεία των πνευμόνων από άλλα.

Μέχρι πρόσφατα, αυτές οι αρωματικές ύλες χρησιμοποιούνταν αυστηρά σε προϊόντα που καταναλώνονταν και δεν εισπνέονταν.

Οι τοξικολογικές μελέτες επικεντρώθηκαν στο να δείξουν ότι τα αρώματα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Αυτός είναι ένας τομέας όπου η επιστήμη για το άτμισμα πρέπει να καλύψει τη διαφορά.

Έχουν δημιουργηθεί πολλές ειδήσεις σχετικά με τις δικετόνες όπως το διακετύλιο που βρίσκονται σε κάποιο e-υγρό.

Αυτές οι αρωματικές χημικές ουσίες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για μια θανατηφόρα ασθένεια που ονομάζεται πνεύμονας ποπ κορν

όταν εισπνέονται σε μεγάλες ποσότητες (όπως στην περίπτωση των εργαζομένων σε εργοστάσιο ποπ κορν).

Οι δικετόνες δεν υπάρχουν σε όλα τα ηλεκτρονικά υγρά, αλλά μια μελέτη του 2014 από τον καρδιολόγο Κωνσταντίνο Φαρσαλινό κατέληξε στο συμπέρασμα

ότι το διακετύλιο και το ακετυλοπροπιονύλιο αποτελούν «αποφεύγτους κινδύνους».

Vaping vs smoking

Μετά από αυτό, πολλοί κατασκευαστές αναδιατύπωσαν τα προϊόντα τους και εξάλειψαν τις δικετόνες. Άλλοι άρχισαν να δημοσιεύουν δοκιμές που έδειχναν τα επίπεδα των δικετονών στα προϊόντα τους.

Οι δικετόνες υπάρχουν και στα τσιγάρα, σε 100-750 φορές το επίπεδο από αυτό που βρίσκεται σε οποιοδήποτε προϊόν ατμίσματος.

Ωστόσο, παρόλο που το κάπνισμα καταστρέφει τους πνεύμονες με άλλους τρόπους, δεν σχετίζεται με τον πνεύμονα ποπ κορν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ μεγαλύτερες ποσότητες δικετονών στον καπνό του τσιγάρου, οι σχετικά μικρές ποσότητες σε ατμούς δεν είναι πιθανό να αποτελούν απειλή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικετόνες είναι ασφαλείς για εισπνοή, αλλά η ασφαλέστερη επιλογή μεταξύ ατμίσματος και καπνίσματος είναι ξεκάθαρη,

λαμβάνοντας υπόψη τις μικρές ποσότητες που υπάρχουν στο e-liquid.

Είναι κακό το άτμισμα για τη στοματική σας υγεία;

Το κάπνισμα προκαλεί και συμβάλλει σε ποικίλα προβλήματα στοματικής υγείας.

Φυσικά, είναι γνωστό ότι οι καπνιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

Αλλά τα τσιγάρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν οδοντική και περιοδοντική νόσο, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών των ούλων (ούλα).

Και ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να αλλάξει τη βακτηριακή οικολογία μέσα στο στόμα (το μικροβίωμα), επιδεινώνοντας τα υπάρχοντα περιοδοντικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ιατρικές παρενέργειες του ατμίσματος στη στοματική υγεία.

Μια πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση στο Journal of Oral Pathology and Medicine συνόψισε την κατάσταση της επιστήμης, σημειώνοντας την «ανεπάρκεια των αποδεικτικών στοιχείων».

Ωστόσο, οι συγγραφείς συνόψισαν μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Οι συγγραφείς περιγράφουν μια μικρή μελέτη που υποδηλώνει ότι οι ατμιστές μπορεί να έχουν αυξημένο επιπολασμό της στοματίτιδας από νικοτίνη

(η οποία, παραδόξως, δεν σχετίζεται με τη νικοτίνη), μια κατάσταση που προκαλείται από τη θερμότητα που δημιουργεί βλάβες στο στόμα.

Αυτή είναι μια δευτερεύουσα κατάσταση που συνήθως υποχωρεί όταν εξαλειφθεί η πηγή θερμότητας (συνήθως ένας σωλήνας).

Vaping vs smoking

Μια μικρή πιλοτική μελέτη εξέτασε τα στοματικά μικροβιώματα 10 καπνιστών, 10 καπνιστών και 10 μη καπνιστών.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το βακτηριακό προφίλ των ατμιστών ήταν παρόμοιο με την ομάδα ελέγχου που δεν ατμίζει/καπνίζει,

αλλά ότι το προφίλ των στοματικών βακτηρίων της ομάδας καπνίσματος ήταν πολύ διαφορετικό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ατμός δεν αλλάζει το μικροβίωμα. Και πάλι, η μελέτη ήταν πολύ μικρή, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα από αυτήν.

Η ανασκόπηση καλύπτει ορισμένες άλλες μικρές μελέτες, αλλά αμφισβητεί τη συνάφειά τους με βάση το μέγεθος και την έλλειψη κατάλληλων ελέγχων.

Τέλος, υπάρχει το θέμα της έκρηξης των ατμών που προκαλούν ζημιά στα στόμια των ατμοποιητών.

Αν και είναι αλήθεια ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ατμοποιητών είχε καταστροφικά ατυχήματα που προκάλεσαν σοβαρές ρωγμές στο πρόσωπο

και στο στόμα και σπασμένα δόντια, αυτό είναι περισσότερο θέμα ασφάλειας της μπαταρίας ατμίσματος παρά οτιδήποτε άλλο.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί από συσκευές που εκρήγνυνται στο στόμα έχουν προκληθεί από μηχανικά mods που χρησιμοποιούνται από άπειρους ατμιστές.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες ρυθμιζόμενες συσκευές και μπαταρίες ποιότητας, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να εκτοξευθεί ένας ατμοποιητής στα δόντια του χρήστη.

Μπορεί το άτμισμα να προκαλέσει καρκίνο;

Οι καρκίνοι σχηματίζονται όταν οι τοξίνες καταστρέφουν το DNA των κυττάρων και τα αναγκάζουν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα.

Ένας όγκος μπορεί να παραμείνει τοπικός ή ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί, ακόμη και να μετακινηθεί από το ένα όργανο στο άλλο (να κάνει μετάσταση).

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το κάπνισμα ως αιτία καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει περισσότερους Αμερικανούς από οποιοδήποτε άλλο είδος καρκίνου και τα περισσότερα (αλλά όχι όλα) θύματα καρκίνου του πνεύμονα είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά άλλα είδη καρκίνου, επειδή οι καρκίνοι μπορούν να δημιουργηθούν όχι μόνο από την άμεση επαφή με σωματίδια καπνού,

αλλά και από υποπροϊόντα καπνού στην κυκλοφορία του αίματος και στα όργανα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα.

Έχουν βρεθεί καρκινογόνες ουσίες στους ατμούς, αλλά σε επίπεδα που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου είναι πολύ χαμηλός.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό Tobacco Control , ο κίνδυνος καρκίνου από το άτμισμα είναι αντίστοιχος με τον κίνδυνο που ενέχουν φαρμακευτικά προϊόντα

όπως η τσίχλα νικοτίνης ή τα έμπλαστρα – λιγότερο από το 1 τοις εκατό του κινδύνου καρκίνου του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μόνα υποπροϊόντα του ατμού που αποτελούσαν πραγματικό κίνδυνο ήταν τα καρβονύλια που

παράγονται από την υπερθέρμανση της συσκευής ατμίσματος (όπως εξηγείται στην ενότητα φορμαλδεΰδης αυτού του άρθρου παρακάτω).

Σε παρόμοια συμπεράσματα έχουν καταλήξει και άλλοι ερευνητές. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mutation Research

εξέτασε τόσο τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και τον καπνό του τσιγάρου για την ικανότητά τους να προκαλούν κυτταρικές μεταλλάξεις στα βακτήρια.

Ο καπνός προκάλεσε μεταλλάξεις (μεταλλαξιογόνες), και ήταν επίσης τοξικός για τα βακτήρια, ενώ ο ατμός δεν ήταν μεταλλαξιογόνος ή τοξικός.

Vaping vs smoking

Η ίδια η νικοτίνη –είτε στα τσιγάρα είτε στα ατμίσματα, είτε σε άλλα προϊόντα νικοτίνης– δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

Μακροχρόνιες μελέτες θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης (NRT) και Σουηδών χρηστών snus δεν δείχνουν αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ νικοτίνης και καρκίνου,

αν και υπάρχουν αναπόδεικτες ανησυχίες ότι η νικοτίνη μπορεί να είναι «προαγωγέας όγκων», ενθαρρύνοντας τους εγκατεστημένους όγκους να επεκταθούν.

Η έκθεση του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών του 2016 για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λέει ότι «ισχυρές αποδείξεις για την ασφάλεια της μακροχρόνιας χρήσης νικοτίνης

στους ανθρώπους από την 5ετή Μελέτη Υγείας των Πνευμόνων, στην οποία οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν ενεργά να χρησιμοποιούν NRT για αρκετούς μήνες

και πολλά συνέχισε να καταναλώνει NRT για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν καταδεικνύει καμία σχέση μεταξύ της παρατεταμένης χρήσης NRT

και της εμφάνισης καρκίνου (πνεύμονα, γαστρεντερικού ή οποιουδήποτε καρκίνου) ή καρδιαγγειακής νόσου».

Υπάρχει φορμαλδεΰδη στους ατμούς;

Τι είναι η φορμαλδεΰδη; Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) ορίζει τη φορμαλδεΰδη ως «ένα άχρωμο,

εύφλεκτο αέριο σε θερμοκρασία δωματίου και έχει έντονη οσμή. Η έκθεση στη φορμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία».

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ ανέφεραν το 2015 ότι τα προϊόντα ατμού παρήγαγαν υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης ακόμη και περισσότερα από τα τσιγάρα.

Αυτό που δεν εξήγησαν ήταν ότι τα πειράματά τους χρησιμοποίησαν μη ρεαλιστικές ρυθμίσεις υψηλής τάσης και μηχανές καπνίσματος για να παράγουν ατμό που θα ήταν αφόρητο για έναν άνθρωπο να εισπνεύσει.

Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε ένα παρόμοιο πείραμα βάζοντας ψωμί σε μια τοστιέρα και αφήνοντάς το μέχρι η τοστιέρα να βγάλει καπνό και το ψωμί να μαυρίσει από άνθρακα.

Είναι το αποτέλεσμα καρκινογόνο;

Ναι είναι, αλλά επειδή κανείς δεν θα μπορούσε να το φάει, ο κίνδυνος είναι αυστηρά υποθετικός.

Ομοίως, οι τοξικές αλδεΰδες που παράγονται από ένα αναμμένο ξηρό φυτίλι και ατμοποιητή δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο επειδή είναι αδύνατο να εισπνεύσουν επανειλημμένα.

Οι ατμιστές αποκαλούν αυτό το αποτέλεσμα ξηρό χτύπημα ή ξηρή ρουφηξιά και είναι κάτι που προσπαθούν σκληρά να αποφύγουν.

Σε μια μελέτη του 2017, ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός επανέλαβε το πείραμα της Πολιτείας του Πόρτλαντ και έδειξε ότι ο ατμός που παράγεται

από τη σκόπιμη υπερθέρμανση ενός ατμοποιητή ήταν δυσάρεστος στους χρήστες.

«Τα υψηλά επίπεδα εκπομπών φορμαλδεΰδης που αναφέρθηκαν σε προηγούμενη μελέτη προκλήθηκαν από μη ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης που δημιουργούν

τη δυσάρεστη γεύση των ξηρών ρουφηξιών στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και έτσι αποφεύγονται», έγραψε ο συγγραφέας σχετικά με τα πειράματα του Portland State.

Vaping vs smoking

Το 2018, ο Farsalinos και ο Gene Gillman πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση που ανέλυσε τα στοιχεία από 32 μελέτες για καρβονυλικές ενώσεις όπως φορμαλδεΰδη,

ακεταλδεΰδη και ακρολεΐνη που έχουν βρεθεί στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα τα υψηλά επίπεδα καρβονυλίων όπως

η φορμαλδεΰδη που παράγονται κατά τη διάρκεια της έρευνας δημιουργήθηκαν από κακή μεθοδολογία που οδηγεί σε «συνθήκες ξηρής ρουφηξιάς».

Πρότειναν πρότυπα για μελλοντική έρευνα που καθορίζουν τις κατάλληλες παραμέτρους για τα πειράματα ατμίσματος, συμπεριλαμβανομένου ενός τυποποιημένου καθεστώτος

διόγκωσης, χρησιμοποιώντας ατμοποιητές τρέχουσας γενιάς και ρεαλιστικές ρυθμίσεις ισχύος και κατάλληλες αναλογίες PG/VG για τον εξοπλισμό που δοκιμάστηκε.

Οι συγγραφείς εξήγησαν επίσης ότι εισπνέουμε 1 mg φορμαλδεΰδης κάθε μέρα από τον αέρα στο σπίτι μας.

Ο μέσος ατμός, χρησιμοποιώντας 5 mL e-υγρού την ημέρα σε έναν σύγχρονο ατμοποιητή, αυξάνει μόνο την πρόσληψη φορμαλδεΰδης κατά 0,083 mg.

Αυτό είναι λιγότερο από μια αύξηση 9 τοις εκατό πάνω από το κανονικό επίπεδο έκθεσης, το οποίο πιθανώς δεν είναι σημαντικό.

Το κάπνισμα σκοτώνει, αλλά τι γίνεται με το άτμισμα;

Τα τσιγάρα προκαλούν όλεθρο στο σώμα, βλάπτοντας τον χρήστη πρακτικά από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Οι βλάβες έχουν αποδειχθεί χωρίς αμφιβολία. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποδεικνύουν παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία από το άτμισμα

ή τυχόν προβλήματα υγείας, για αυτό το θέμα, εκτός εάν υπολογίζετε την εξάρτηση από τη νικοτίνη. Αλλά η νικοτίνη δεν ευθύνεται άμεσα για καμία από τις τρομερές βλάβες του καπνίσματος.

Η δημόσια υγεία της Αγγλίας ήταν ξεκάθαρη στα ευρήματά της: η έγκριτη βρετανική υπηρεσία λέει ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95 τοις εκατό πιο ασφαλές από το κάπνισμα .

Οι ερευνητές του PHE κατανοούν ότι η μελέτη των κινδύνων από το άτμισμα μόνο είναι μόνο το ήμισυ του θέματος, καθώς το άτμισμα υπάρχει κυρίως ως εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.

Οι πιθανοί κίνδυνοι από το άτμισμα είναι χαμηλοί και πρέπει να συγκριθούν με τους αποδεδειγμένους κινδύνους του καπνίσματος.

Το άτμισμα ενέχει πολύ μικρότερο κίνδυνο για τους χρήστες από το κάπνισμα.

Vaping vs smoking

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
error: Content is protected !!
X